Frozen yoghurt met aardbei, banaan en blauwe bes

Een goede start van de dag is belangrijk. Door een gezond ontbijt komt je spijsvertering op gang en begin je de dag vol energie. Ik vind het heerlijk om in het voorjaar mijn dag met yoghurt en fruit te starten. Alleen heb ik ’s ochtend weinig tijd en zin om vers fruit te snijden. Tegenwoordig zien we steeds meer diepvriesfruit in de winkel liggen wat een hele handige uitkomst zou kunnen bieden voor een snel en gezond ontbijt . Maar is diepvriesfruit wel zo gezond in vergelijking met vers fruit?

Je hebt eigenlijk twee soorten vers. Vers van de boom of plant en vers in de winkel. Als je fruit rijp van de boom eet dan heeft de vrucht de maximale hoeveelheid vitaminen, mineralen en natuurlijke axioxidanten kunnen opbouwen. Het fruit uit de supermarkt heeft dit niet. Dit fruit wordt namelijk vroeg geplukt zodat het tijdens het transport kan rijpen en langer goed blijft. Hierdoor heeft het fruit zijn maximale hoeveelheid gezonde stoffen nog niet bereikt en gedurende de tijd verliest het fruit ook voedingswaarde.

Fruit uit de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en binnen enkele uren al gewassen, gesneden, ingevroren en ingepakt. Door dit snelle proces gaan er bijna geen vitamines verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn vitamines dan vers fruit.

Het antwoord is dus JA!. Als je de mogelijkheid hebt om lokaal fruit dat goed gerijpt is en je bijna direct na het plukken kan eten dan is dat het aller gezondst. Heb je geen eigen appel of perenboom? Dan is diepgevroren fruit meestal net iets beter dan vers fruit uit de supermarkt! (Keuringsdienst van waarde, 2018)

Omdat diepvriesfruit vaak gezonder én heel makkelijk is heb ik een ijskoud ontbijt met bevroren fruit bedacht. Deze frozen yoghurt met banaan, blauwe bes en aardbei is binnen enkele minuten klaar en een gezonde start van je dag! Het ontbijt bevat veel eiwitten uit de yoghurt en daarnaast veel oplosbare en onoplosbare vezels uit het fruit en de lijnzaad. Lees voor meer variatiemogelijkheden en toppings hieronder het recept!


 

Voor 2 personen
Bereidingstijd 5 min + 3 uur wachttijd vriezer

Benodigdheden:

  • 1 banaan
  • 100 gram aardbeien, ontkroond
  • 100 gram
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 500 ml (Griekse) yoghurt of kwark
  • Optioneel: 2 eetlepels havermout, gepofte quinoa of zelfgemaakte granola

 

Bereidingswijze:

Pureer de banaan, aardbeien, blauwe bes samen met de yoghurt en het lijnzaad.

Giet het mengsel in een diepvrieszakje of plastic bak en zet het minimaal 3 uur in de vriezer.

Haal het frozen yoghurt mengsel uit de vriezer en pureer deze nog 1 keer met de staafmixer zodat het de structuur van sorbet ijs krijgt.

Variatiemogelijkheden:

  • Fruit: je kan eigenlijk alle soorten fruit gebruiken. Mango en ananas zijn lekker fris! Naast vers fruit is ook diepvriesfruit heel geschikt.
  • Kruiden: naar smaak kan je eventueel wat munt of basilicum blaadjes toevoegen tijdens het pureren.
  • Garnering: havermout, gepofte quinoa of zelfgemaakte granola van bijv. Vivi la Vita zorgen ervoor dat je ontbijt meer vezels bevat en daardoor meer verzadiging!

Geniet ervan!

Liefs, Vivienne

 


Bron: Keuringsdienst van waarde (2018). Is diepvriesfruit minder gezond dan vers fruit?. Geraadpleegd op 17 mei 2019 van https://www.npo3.nl/is-diepvriesfruit-minder-gezond-dan-vers-fruit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *