Nasi Goreng van bloemkool

Koolhydraatarm eten is erg populair. In mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen over koolhydraatarm diëten. Is het gezond, hoe moet ik koolhydraatarm eten en hoe houd ik dat vol?

Bij alle diëten, waarbij je één bepaalde voedingsstof zo veel mogelijk weg laat en in plaats daarvan van één voedingsstof juist meer gaat eten, val je af. Denk hierbij aan populaire diëten zoals het Dr. Frank dieet (eiwitrijk) of het Atkins dieet (koolhydraatarm). Deze diëten werken erg goed op de korte termijn. Maar op de lange termijn zie ik in de praktijk dat veel mensen toch terugvallen in hun oude gewoonten. Het is namelijk niet niks om je hele leven koolhydraatarm te blijven eten. En mocht je je dan toch een paar keer te buiten gaan tijdens een etentje  of een feestje dan zitten de kilo’s er vaak zo weer aan. En dat demotiveert mensen vaak om het dieet op de lange termijn te blijven volgen.

Hoe komt dit?
Het lichaam is gewend geraakt aan het binnen krijgen van bijvoorbeeld minder koolhydraten en staat in een ‘spaarstand’. Wanneer je dan toch koolhydraten nuttigt of een andere voedingsstof die beperkt was tijdens een dieet gaat het lichaam deze direct opslaan, omdat het lichaam gewend is om deze in mindere mate te krijgen. Op die manier krijg je het welbekende ‘jo-jo’ effect. 

Ik geloof daarom niet in een specifiek dieet. Bovendien is het gevaar van bovenstaande diëten is dat je vaak voedingsstoffen tekort komt. Waar ik wel in geloof is het belang van een gezonde relatie met eten waarbij het genieten van eten centraal staat en waarbij iemand zich prettig voelt. Jezelf af en toe wat lekkers gunnen gaat heel goed samen met afvallen en gezond leven. Zo lang je je maar bewust bent van wat je eet en hier ook volop van geniet. Dan zal de voldoening vele mate groter zijn dan wanneer je het voor je gevoel niet mag, maar het toch wil hebben en het heel snel naar binnen propt uit frustratie. Dat heeft uiteindelijk een averechts effect waardoor je motivatie en vertrouwen om het vol te kunnen houden zal dalen.

Voor de meeste mensen in mijn praktijk is het beperken van koolhydraten in de voeding wel effectief op de lange termijn. Hierbij is de hoeveelheid eiwit in verhouding tot koolhydraten wat hoger, maar kun je wel nog dagelijks koolhydraten blijven eten wat mensen als prettig ervaren.

Om je warme maaltijd koolhydraatarm te maken is het volgende recept zeer geschikt. Deze nasi goreng is niet op basis van rijst, maar bloemkool! Ik was in het begin vrij sceptisch, maar na dit gerecht gemaakt te hebben was ik oprecht positief verrast! De smaak is namelijk bijna hetzelfde en ook al ben ik een rijst fan, de bloemkool vind ik een goede vervanging. Doordat de nasi goreng voornamelijk uit groenten (vezels) en eiwitten bestaat vult het ook erg goed en bevat het zowel minder koolhydraten als minder calorieën.

Kortom; een heerlijke koolhydraatarme maaltijd die ook nog binnen 20-30 minuten op tafel staat! Het recept! 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden:

 • 1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
 • 1 prei, in ringetjes gesneden
 • 1 rode paprika, in blokjes
 • 2 wortels, geraspt of in blokjes
 • 3 bosuien, in ringetjes gesneden
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 75 gram taugé
 • ½ rode Spaanse peper
 • 4 eieren
 • 300 gram kipfilet, in blokjes gesneden
 • 1,5 eetlepel Vivi la Vita nasi kruiden
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Optioneel: sap van ½ limoen
 • Blender

 

Bereidingswijze:

Doe de bloemkoolroosjes in de blender of keukenmachine en vermaal deze tot rijstformaat.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in de wokpan en bak de kip gaar.

Voeg de prei, paprika, wortel, bosui, knoflook, Spaanse peper toe en bak deze ca. 7 minuten gaar

Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie of vloeibare boter in een andere pan en bak de 4 eitjes tot een spiegelei of omelet.

Voeg vervolgens de Vivi la Vita nasi kruiden en de bloemkool toe aan de groenten en de kip en laat nog 2 minuten bakken op middelhoog vuur. Warm op het laatst de taugé even mee.

Serveer de nasi van bloemkool samen met de omelet en sprenkel er eventueel nog wat limoensap over.

Geniet ervan!

Liefs, Vivienne

 

, ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *