Intermittent fasting

Zoals in mijn vorige nieuwsbrief al te lezen was, ben ik twee weken bezig geweest met ‘’intermittent fasting’’.  Ben je benieuwd naar wat intermittent fasting inhoudt, hoe ik het zelf heb ervaren en of ik het wel of niet kan aanraden? Lees dan snel verder!  Mocht je ook nog nieuwsgierig zijn naar mijn persoonlijke (eet)dagboek dan kan je deze hier lezen.

Waarom ben ik gaan intermittent fasten?
Er zijn talloze manieren om gewicht te verliezen. Al deze manieren hebben één overeenkomst. Minder calorieën tot je nemen dan je verbruikt. Dat kan door je energie-inname te minder door het beperken van koolhydraten of verzadigde vetten.  Ook intermittent fasting is hier een voorbeeld van. Deze ‘’hypes’’ krijgen veel aandacht in de media waardoor ik hier regelmatig vragen over krijg van cliënten. Zo lang ik deze verschillende diëten niet zelf uitprobeer kan ik cliënten hier ook niet goed over adviseren. Deze diëten probeer ik dan ook graag uit zodat ik op basis van mijn eigen ervaring cliënten een deskundig en persoonlijk advies op maat kan geven.

Wat is intermittent fasting?
Bij intermittent fasting wissel je een periode van vasten af met een periode waarin je normaal eet, zonder restricties. In principe doen veel mensen dat door tussen de avondmaaltijd en het ontbijt niets te eten. Met intermittent fasting wordt echter ook het overdag vasten bedoeld. Er zijn drie verschillende manieren van intermittent fasting, waarbinnen verschillende varianten mogelijk zijn:

  • Om de dag vasten: Om de dag een vastenperiode van 24 uur afgewisseld met normaal eten.
  • Een aantal dagen in de week vasten: Een aantal dagen (1-3) in de week 24 uur vasten en de overige dagen normaal eten.
  • Bepaalde periode op een dag vasten:  Een vastenperiode van een aantal aaneengesloten uren op een dag (16-20 uur vasten en 4-8 uur normaal eten). Het overslaan van het ontbijt is hier een voorbeeld van. Een ander bekend voorbeeld is de Ramadan, waarbij alleen van zonsondergang tot dageraad (voorafgaand aan zonsopkomst) wordt gegeten. Daarbuiten wordt er gevast.

Het is overigens niet zo dat op een volledige vastendag helemaal niets gegeten mag worden, maar meestal is dat minder dan 25% van de energiebehoefte. Drinken mag onbeperkt zolang er geen calorieën in zitten (water, thee, koffie). (Bron: I’m a foodie, maart 2018).


 

Hoe heb ik intermittent fasting ervaren?
Ik heb er voor gekozen om een bepaalde periode op een dag te vasten waarin ik 8 uur wel mag eten en 16 uur lang vast. Dit leek mij de meest gezonde manier van intermittent fasting en past het best bij mijn huidige eet- en leefgewoonten.

Gedurende deze twee weken ben ik erachter gekomen dat ik intermittent fasting niet in mijn leefstijl kan verweven. Dit komt grotendeels door het feit dat ik lange dagen maak en vaak pas rond 19.30 uur eet. Omdat ik het wel belangrijk vind om gezond te eten merkte ik dat ik in het weekend veel aan het voorkoken was en doordeweeks de klok nauwlettend in de gaten moest houden. Het was voor mij een uitdaging om in 8 uur tijd voldoende energie, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Mijn volle dagen spelen hier ook zeker een nadelige rol in en het vergde voor mij veel discipline om voldoende te eten en er vooral ook de tijd voor te nemen! Iets wat niet mijn sterkste punt is ;-). Daarbij vond ik de weekenden erg lastig. In het weekend plan ik ‘s avonds vaak veel en dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om op een glaasje water over te gaan na 8 uur. Wel voelde ik mij energieker dan ik van te voren had gedacht. Dit was wel alleen op de dagen ik gedurende 8 uur voldoende energie uit de juiste voedingsstoffen tot me nam.

Hieronder de voor mij belangrijkste voor- en nadelen van intermittent fasting:

Voordelen Nadelen:
  • Afgebakende tijd dat je mag eten wat het dieet helder en relatief ‘’makkelijk’’ maakt.
  • Gedurende 8 uur mag je eten en drinken  wat je wilt en hoef je geen moeilijke keuzes te maken.
  • Afvallen. Geen spiermassa verlies (mits je goed let op voldoende eiwit).
  • Ik ben zelfbewuster bezig geweest met gezonde voeding tijdens intermittent fasting, omdat ik gezien de beperkte tijd ook lekker wilde eten en er daardoor meer tijd aan heb besteed.
  • Voldoende energie.
  • Het lichaam went aan kleinere porties verdeeld over de dag.
  • Door slechts 8 uur lang te mogen eten is er een risico op een tekort aan voedingsstoffen. Met name eiwitten en vezels.
  • Doordat je mag eten wat je wilt kan er een ongezond eetpatroon worden gecreëerd.
  • Het vergt veel discipline en tijd om gezond te eten tijdens intermittent fasting.  
  • Onregelmatige of lange (werk)dagen maken intermittent fasting moeilijk vol te houden.
  • Weekenden.
  • Kans op te weinig eten waardoor de verbranding vertraagd en er een jo-jo effect kan ontstaan.

Het resultaat na 2 weken intermittent fasting:
Gedurende deze twee weken heb ik geprobeerd om iedere week op vrijdag nuchter te wegen. Na twee weken gaf de weegschaal -0,8 kg aan waarvan -1,8 kg vetmassa en + 1 kg spiermassa. Dit vond ik zelf een heel positief resultaat! Ik heb wel goed en bewust gelet op gezond en voedzaam eten, maar ook de nodige etentjes en borrels gehad.


Conclusie:
Na twee weken kan ik concluderen dat intermittent fasting effectief is voor gewichtsverlies. Zoals ik al eerder vertelde is je energiebalans negatief wat er op neerkomt dat je gedurende 8 uur minder calorieën tot je neemt dan je verbruikt. Ik denk dat intermittent fasting een manier van afvallen kan zijn die voor sommige mensen werkt. Dit hangt af van iemand zijn persoonlijke voorkeuren en (dag)ritme.  Daarentegen denk ik uit eigen ervaring dat intermittent fasting moeilijk is om op lange termijn te verweven in je leefstijl, omdat het (voor mij) echt voelde als een dieet waarin je continu bezig bent met eten.

Zelf geloof ik nog altijd het meest in het streven naar een regelmatig eetpatroon waarin je gezond en gevarieerd eet en het genieten van lekker eten centraal staat. Ook hiermee kan namelijk gewichtsverlies op de lange termijn bereikt worden dat niet langzamer gaat dan met intermittent fasting.

 

Voor welke mensen is intermittent fasting niet geschikt?

  • Zwangere vrouwen
  • Kinderen (<18 jaar)
  • Mensen met een verstoorde glucosetolerantie (diabetes mellitus)
  • Mensen met ondergewicht
  • Mensen met een eetstoornis in het verleden
  • Mensen die medicijnen gebruiken
  • Mensen met een actieve leefstijl tijdens de vastenperiode
    (Bron: i’m a Foodie, maart 2018)

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog weer een stukje wijzer bent geworden over intermittent fasting en de juiste afweging kan maken om er juist wel of niet voor te kiezen. Mocht je nog benieuwd zijn naar mijn persoonlijke (eet)dagboek gedurende twee weken intermittent fasting, klik dan hier voor een uitgebreid verslag!

Liefs,

Vivienne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *