Persoonlijk (eet)dagboek Intermittent fasting

Dag 1: ‘’Maandag 15 oktober ‘
‘Frisse start’

Vol goede moed begonnen we. Het spreekuur startte wat later dan normaal dus ik hoefde pas om 07.30 uur op te staan.  Vandaag hadden we ook een avondspreekuur dus had ik in het weekend al voorgekookt. Zodat wat ik at ook voedzaam en lekker zou zijn. De ochtend ging ons heel goed af. Ik had wel wat trek maar had verder genoeg energie. Om half 1 was ons eerste eetmoment. Ik at shakshuka (eigen recept vivi la vita) met ei en tot mijn verbazing zat mijn maag daarna ook helemaal vol. Twee uur later at ik nog een banaan en om half 5 nog een bordje rijstpap want daarna hadden we een doorlopend spreekuur tot 19.00 uur. Daarna ben ik snel naar huis gereden met een hongerige maag, want ik mocht nog maar tot 20.45 uur eten! Eenmaal thuis gekomen at ik 2 speltbroodjes en nog wat restjes uit de koelkast. Wat verrassend goed uitpakte. Ik had 1 blikje makreel uit blik samen met 1 eetlepel olijfolie, 2 handjes bladspinazie en wat knoflook en ui gebakken en dit samen met een dun laagje mayonaise op mijn broodjes gedaan. Heerlijk!! Daarna at ik nog 2 kiwi’s en was het alweer 20.30 uur. Deze dag was me 100% meegevallen, want ik had niet echt honger gehad en had voldoende energie.

 

Dag 2: dinsdag 16 oktober
‘Uitdagende dag’

Deze dag ging de wekker al om 06.00 uur. Het beloofde een drukke dag te worden met een vol spreekuur tot 19.30 uur én weinig pauzes. Ik zag het maar als een uitdaging om met weinig pauze en 8 uur eten zo verzadigd mogelijk te raken. ’S ochtends hadden Hilde en ik al wat meer honger dan de dag ervoor en waren we erg blij om om 12.45 uur weer te mogen eten. Deze keer at ik een kopje zelfgemaakte broccolisoep en een glutenvrije meerzaden cracker met het spinazie-makreelrestje van gisteren. Normaal kon ik altijd makkelijk 2 crackers met beleg op, maar merkte nu dat mijn maag al heel vol zat en je lichaam dus snel went aan een het ‘vasten’. Tussen 12.45 uur en 17.30 uur at ik nog een banaan en een nakd reepje en dronk ik 2 cappuccino voor de eiwitten en een vol gevoel. Mijn spreekuur liep helaas uit waardoor ik om half 8 pas weg kon rijden. Gelukkig at ik die avond bij mijn ouders en heb ik onderweg gebeld of mijn moeder mijn bordje pasta al op kon warmen zodat ik direct kon aanvallen. En ja, het was aanvallen, want ik had ontzettend veel honger een een rammelende maag! Daarna at ik nog een klein stukje linzenvlaai die mijn moeder had gemaakt en toen was het alweer 20.45 uur en zat het 8 uur lang eten er alweer op. Door alle drukte merkte ik dat ik te weinig eiwitten had gehad, waardoor ik een minder vol gevoel had en meer trek had dan normaal. Morgen weer een nieuwe dag!

 

Dag 3: woensdag 17 oktober
‘hoofdpijn, honger & hockey’

Vandaag kon ik voor mijn doen uitslapen (06.30 uur opstaan). Dit was de eerste ochtend dat ik met een hongerig gevoel opstond. Dat gaf me geen goede moed, want ik moest nog 6 uur wachten voordat ik wat mocht eten. ‘’Gelukkig’ had Hilde hetzelfde gevoel als ik dus dat gaf een beetje troost ;-).

We hadden een druk ochtendspreekuur. De tijd vloog gelukkig voorbij en zo was het al snel 12.45 uur. Tijd voor lunch. Op het menu stond dit keer zelfgemaakte rijstepap en 2 kiwi’s. Ik had de hele ochtend een beetje vage hoofdpijn en voelde me minder fit dan de afgelopen twee dagen. Gelukkig deed de lunch mij goed en konden we weer verder aan de slag. Ik at tussen 13.00 uur en 16.30 uur nog 1 banaan, 2 cappuccino en onderweg naar een huisbezoek nog 1 handje gezouten notenmix en 1 liter water. Mijn hoofdpijn verdween langzaam dus dat was waarschijnlijk toch een tekort aan vocht.

Op woensdagavond hockey ik altijd en moet ik al om 18.00 uur eten. Voor de meeste van ons een normale tijd, maar doordat ik en mijn vriend altijd later terug zijn van werk eten we vaak pas om 19.30 uur.  Ik at een restje broccoli soep met een falafelburger en 50 gram pasta, want ik had weinig tijd en kon niet teveel eten voor mijn training. Ik was benieuwd hoe mij dit zou gaan bevallen, want had me wel eens energieker gevoeld dan vandaag.. De training ging gelukkig goed. Een beetje buitenlucht en ontspanning heeft me vast goed gedaan, want ik had een paar drukke dagen achter de rug. Om 21.30 uur kwam ik thuis en normaal eet ik altijd nog een portie zuivel na het sporten voor de spieropbouw. Helaas was de 8 uur dat ik mocht eten al om en ben ik op tijd (en met trek) naar bed gegaan.

 

Dag 4: donderdag 18 oktober
‘Blogdag zonder te mogen proeven’

Vandaag geen spreekuur dag. Een keer per maand plan ik een kook/foodblog dag in waarin ik altijd twee recepten kook, fotografeer en schrijf. Dit doe ik altijd thuis in Den Bosch dus ik kon lekker een uurtje langer blijven liggen. Om 09.00 uur kwam Hilde en gingen we na een kopje koffie lekker kokkerellen. Normaal proef ik altijd veel tussendoor, maar zat dat er helaas niet vandaag.  Wel heb ik drie keer iets uit moeten spugen, omdat ik even vergeten was dat ik niks mocht eten, haha..

Vanavond stond een etentje met vriendinnen gepland en had bewust al een beetje op tijd gereserveerd zodat ik niet ineens om 20.00 uur hoefde te stoppen met eten. Daarom had ik voor mezelf ingepland dat ik vandaag om 13.45 uur weer wat mocht gaan eten. Voor die tijd heb ik de gerechten gemaakt en gefotografeerd zodat ik ze na 13.45 uur alsnog kon proeven en recepten eventueel kon aanpassen. Ja, het intermittent vasten vergt erg veel planning! Gelukkig hou ik van plannen dus aan mij is dit wel besteed. Ben je geen planner, dan wordt het intermittent vasten een zware dobber. Als lunch at ik de pompoenlasagne met een speltbroodje en om 16.00 uur at ik de glutenvrije dadelkoek die we hadden gemaakt met een cappuccino. Om 18.00 uur at ik nog een stuk fruit met een kommetje volle yoghurt en daarna ging ik lekker uiteten. Daar genoot ik van 2 witte wijntjes, spa rood en wat Italiaanse borrelhapjes en risotto met bietjes. Het fijne van uiteten gaan met intermittent fasting is dat je mag eten wat je wilt en je hier niet zo over na hoeft te denken wat sommige mensen wel eens als vervelend ervaren. Met een volle maag ging ik die avond naar bed. Deze dag was mij gemakkelijk af gegaan doordat ik wat later op hoefde te staan en mijn eigen tijd in kon plannen waardoor ik voldoende én voedzaam at!

 

Dag 5: Vrijdag 19 oktober
’Hilde stopt met intermittent vasten & gewichtsverlies’

Bijna weekend! Daar was ik aan toe, want het was een drukke week geweest. Ik had die avond een feestje dus ik vastte deze dag geen 16 uur, maar 17 uur zodat ik ‘s avonds nog een uurtje extra had om wat te drinken. Gelukkig had ik nog een buffer van gisteravond dus dat ging me prima af. Hilde voelde zich daarentegen een stuk minder goed. Ze had weinig energie en was duizelig. Dit kwam waarschijnlijk omdat ze de dag daarvoor vooral ‘s avonds veel snelle koolhydraten had gehad met weinig voedingsstoffen. Desondanks vind ik het op zo’n moment niet meer verantwoord om door te gaan. Ze is vrijdag dan ook gestopt met intermittent vasten. Zo zie je maar dat voor iedereen iets anders werkt! Bij mij vloog de dag voorbij zonder een hongerig gevoel. Vrijdag is frietdag bij ons dus na even rustig gegeten te hebben had ik een feestje in Nijmegen. Ik had mezelf aangeboden als BOB, want ik mocht toch maar tot 22.00 uur drinken. Mijn vriendinnen ook weer blij ;)

 

Eetdagboek vrijdag 19 oktober

Ochtend: 1,5 liter vocht (2 koffie, thee en water)

14.00 uur: pompoenlasagne met 150 ml volle yoghurt lactosevrij

15.00 uur: 1 banaan + 1 kop zelfgemaakte broccolisoep + 1 stuk zelfgemaakte dadelkoek (recept binnenkort online)

17:30 uur: in de auto 1 handje gezouten noten

19.00 uur: 1 frietje speciaal + 1 broodje kroket

19.30 uur: 200 ml lactosevrije volle yoghurt

20.15: 1 kopje koffie met 1 daim chocolaatje

20.45 -22.00 uur: 2 biertjes

 

Zaterdag 20 oktober:
’Weekend vol verleidingen’

De weegschaal was erg positief en dat motiveerde mij zeker om verder te gaan. Ik had zelf gedacht dat het weekend makkelijker zou zijn dan doordeweeks, omdat de doordeweekse dagen een stuk langer zijn. Daar heb ik mij goed in vergist. Ondanks dat ik pas om 10.00 uur opstond had ik veel trek tussen 10.00 uur en 14.00 uur en had ik mij wel eens energieker gevoeld. Toen mijn vriend ‘s ochtends eitjes en broodjes ging kon ik de lekkere geuren bijna niet meer weerstaan en leek het me beter om wat afleiding te zoeken. Je auto poetsen en een wintersport boeken is dan een goede en nuttige afleiding en zo was het al snel weer 14.00 uur. Ik barstte van de honger en heb mezelf daarom verwend met een heerlijke lunch waar ik bijna de hele middag nog vol van zat. ‘S avonds gingen we op bezoek en heb ik netjes na 22.00 uur niks meer gegeten en gedronken

terwijl de tafel vol heerlijke verleidingen stond. Nee, makkelijk is intermittent fasting zeker niet en je moet veel discipline hebben om het vol te kunnen houden.

 

Eetdagboek zaterdag 20 oktober

Ochtend:
1 kopje koffie en 1 kopje thee

14.00 uur:
Tosti van 2 zuurdesemboterhammen met 1 avocado, 2 roereieren, 1 theelepel mayonaise Smoothie van 1 banaan- 1 kiwi – 1 peer – 1 theelepel cacao – 200 ml lactosevrije melk

15.00 -17.30 uur:
1 kop thee + 1 kop koffie

18.00 uur:
Hapje eten: ¼ pizza tonijn + ¼ sneetje brood met hummus, parmaham, 3 olijven, 3 zongedroogde tomaatjes &  1 kaasstengel & 1 speciaalbiertje

20.30 – 22.00 uur:
1 glas spa rood, 2 glazen witte wijn, 2 kaasblokjes & 1 gluten- en lactosevrij gebakje

 

Zondag 21 oktober:
’Een knorrende maag & denken aan stoppen’

Ik stond op met honger en weinig energie terwijl ik toch genoeg calorieën tot me had genomen die dag. Nu  ik dit schrijf zie ik dat de hoeveelheid eiwitten in het weekend toch lager ligt dan doordeweeks. Daar ga ik vandaag weer even goed op letten! Ik heb gelijk weer afleiding gezocht door plantjes te gaan poten en boodschappen te gaan doen en dan merk ik gelijk dat je er minder aan denkt en je daardoor ook beter voelt. Om half 2 ben ik mijn lunch al gaan bereiden, omdat ik me een beetje duizelig begon te voelen en gelijk om 14.00 uur kon gaan eten. Daarna voelde ik me direct stukken beter, net als de rest van de dag. Ik heb voor mezelf wel voorgenomen dat wanneer ik me morgenvroeg weer zo voel ik ermee stop, omdat ik op mijn werk dan niet goed functioneer. s’ Avonds  bereidde ik me voor op een nieuwe week door eten voor te koken, want ik had weer een drukke week voor de boeg!

 

Eetdagboek zondag 21 oktober:

Ochtend:
2 kopjes koffie + 1 kopje thee

14.00 uur:
1 tosti van 2 sneetjes zuurdesembrood met 1 theelepel mayonaise en 1 plak 48+-kaas + ½ tosti van geitenkaas, pecannoten en ½ theelepel agavesiroop & smoothie van 1 banaan- 1 kiwi – 1 peer – 1 theelepel cacao – 200 ml lactosevrije melk

15.30 uur:
1 kopje koffie, 1 glas cola light + 150 ml volle yoghurt

18.30 uur:
250 ml zelfgemaakte ongebonden courgette-pompoensoep met 2 stukjes volkoren stokbrood  & 1 glas rode wijn

20.30 uur:
1 kopje koffie met 100 ml lactosevrije melk, 1 banaan + 250 ml volle yoghurt

 

Maandag 22 oktober
‘Nieuwe week nieuwe start’’

Ik ben nu precies een week met intermittent fasting bezig en het bevalt me tot nu toe best goed. Het weekend vond ik zwaarder, maar vandaag ging ik weer met frisse moed van start! Een les van vorige week is dat ik beter moet letten op eiwitten, omdat deze zorgen voor een verzadigd gevoel en ik daardoor beter de ochtend door kom. Ik heb gisteren voorgekookt en goede boodschappen gedaan in het weekend zodat ik deze week weer goed door kan komen. Want planning is bij intermittent fasting het allerbelangrijkste! Zo kwam ik vandaag goed door zonder honger of duizeligheid.

 

Eetdagboek maandag 22 oktober

Ochtend:
3 kopjes koffie, 300 ml thee en 200 ml water

13.00 uur:
1 speltbroodje met ½ avocado en 1 gekookt ei + 150 ml zelfgemaakte pompoen-courgettesoep & 1 glas water

14.30 uur:
1 banaan +1 kopje koffie

16.45 uur:
1 kopje koffie + 200 ml volle Griekse yoghurt

18.30 uur:
1 nakd reep + 1 handje noten + 250 ml spa bruisend

19.45 uur:
speltpasta carbonara met 150 gram gegrilde aubergine + 1 glas water

20.45 uur:
1 kopje koffie + 150 ml volle lactosevrije yoghurt


Dinsdag 23 oktober
‘’regelmaat & ritme’’

Vandaag was een goede dag met regelmaat en dat maakt het vasten een stuk gemakkelijker. Ik had geen honger tot 13.00 uur en voelde me energiek. Ook heb ik nog even op de weegschaal gestaan uit nieuwsgierigheid. Mijn gewicht was ten opzichte van afgelopen vrijdag stabiel gebleven. Nu had ik in het weekend ook wat meer gezondigd dus het was te verklaren. We hadden vandaag spreekuur tot 18.30 uur, maar ik ging bij mijn ouders eten waardoor ik om 19.00 uur gelijk aan kon schuiven waardoor ik in de loop van de avond nog genoeg tijd had om een ‘’buffertje’’ voor morgenvroeg op te bouwen!

 

Eetdagboek dinsdag 23 oktober

‘S ochtends:
2 kopjes koffie + 250 ml thee en 200 ml water

13.00 uur:
Restje speltpasta carbonara met gegrilde aubergine + water

15.00 uur:
1 banaan + 1 kopje koffie

16.00 uur:
150 ml volle Griekse yoghurt

18.30 uur:
1 handje noten

19.00 uur:
Plaattaart van volkorenmeel met geroosterde bietjes, brie en walnoten + 1 glas water

20.45 uur:
150 ml zelfgemaakte rijstepap met speculaaskruiden + 1 peer + 1 kop thee

 

Woensdag 24 oktober
‘’het lichaam went aan vasten’’

Ik krijg het idee dat mijn lichaam aan het wennen is aan het intermittent fasting. Ik merk dat ik ‘s ochtends meer energie heb dan de week ervoor en minder honger.  Mijn beroep als diëtist maakt het vasten niet makkelijker, omdat ik de hele dag over eten praat. Maar de drukte in de praktijk zorgt voor veel afleiding en dat helpt om minder aan eten te denken! Mijn afspraken vandaag liepen uit waardoor ik overdag te weinig at en  voor mijn hockeytraining heel snel wat moest eten. Gelukkig had ik nog een restje uit de diepvries. Na de training ben ik heel snel naar huis geraced, omdat ik tot 21.30 uur mocht eten. Dus om 21.25 heb ik nog heel snel 200 ml yoghurt weg gelepeld. Ik had om 18.30 uur al gegeten en anders was ik bang om donderdagochtend in de problemen te komen.

 

Eetdagboek woensdag 24 oktober

Ochtend:
3 kopjes koffie, 250 ml thee en 2 glazen water

13.30 uur:
Restje plaattaart van volkorenmeel met geroosterde bietjes, brie en walnoten + 150 ml zelfgemaakte courgette-pompoensoep

15.00 uur:
1 kopje thee en koffie → geen tijd om te eten

17.30 uur:
In de auto onderweg naar huis → 1 speltbroodje + 1 banaan + 20 gram noten

18.45 uur:
Restje van 100 gram tomatenrisotto

21.30 uur:
1 glas water + 200 ml volle yoghurt


Donderdag 25 oktober:
’oeps.. gefoeteld’

Ondanks dat ik gisteren wat weinig heb gegeten ging de ochtend mij prima af. We hadden een wat rustiger spreekuur vandaag waardoor ik wat meer tijd aan een voedzame lunch kon besteden. De maaltijd waar ik sinds het intermittent vasten het meeste naar uitkijk en bewuster mee om ga. Ik merk dat ik sindsdien gevarieerder eet en meer van mijn lunch geniet dan normaal. ‘ S avonds stond een theatervoorstelling op de planning en van tevoren gingen ik een hapje eten met Rutger. Toen de voorstelling was afgelopen dronk ik nog 1 biertje. OEPS, toen ik even later op de klok keek bleek dat ik alweer een half uur aan het vasten moest zijn. Maar ach, dit was de eerste keer in 1,5 week tijd dat ik er een beetje vanaf week en ik kon me niet voorstellen dat dat gelijk effect had. En zo bleek ook de volgende dag..

 

Eetdagboek donderdag 25 oktober

Ochtend:
3 kopjes koffie + 300 ml thee + 2 glazen wate

13.30 uur:
2 speltbroodjes met 1 avocado + 2 gekookte eitjes & 1 glas water

15.00 uur:
koffie + water + thee

16.30  uur:
1 banaan + 25 gram ongezouten noten

18.00 uur:
1 peer + 1 glas water

19.15 uur:
Uiteten:
halve truffelburger met 20 gram frietjes + half stukje zalm + 75 gram saffraan risotto + gepofte groenten & 1 glas witte wijn + 1 spa rood

21.50 uur:
1 biertje (oeps, had niet meer gemogen..)

 

Vrijdag 26 oktober:
‘Een zware ochtend’

Omdat ik gisteravond laat nog een biertje had gehad heb ik me voorgenomen om er toch 16 uur vasten tussen te laten zitten. Dat was een vrij ambitieus plan, want ik had vanaf 11.00 uur had ik erg veel honger (logisch, want ik had toen precies 16 uur geleden gegeten). Om 13.00 uur hield ik het niet meer uit en werd het tijd voor de lunch. Een half uurtje eerder dan officieel mocht dus ik had het nog goed uitgehouden. Daarna voelde ik me weer als herboren. Vorig weekend vond ik het zwaarder dan doordeweeks dus daar zag ik ook vandaag weer een beetje tegenop. Gelukkig heb ik een heerlijk rustig weekend wat het wellicht iets makkelijker zal maken. Word vervolgd!

 

Eetdagboek vrijdag 26 oktober

Ochtend:
2 kopjes koffie + 600 ml thee + 2 glazen water

13.00 uur
1 banaan + thee

15.00 uur:
1 meergranenbroodje met 1 gekookt ei  + 150 gram hüttenkäse + 200 ml water

16.30 uur:
1 lactosevrije vanille pudding

18.00 uur:
1 portie frites + 1 broodje kroket + 30 gram mayonaise + 1 glas halfvolle melk

20.00 uur:
1 peer

22.00 uur:
1 glaasje wijn

 

Zaterdag & Zondag:
‘de mist in’

Ik had dit weekend weinig gepland en dat komt niet vaak voor. Heerlijk! Zaterdagochtend heb ik mijn nieuwsbrief voor Vivi la Vita geschreven en ‘s middags ben ik de stad in geweest. ‘S avonds stond een drankje in de stad op de planning dus ik had zaterdag al zo laat mogelijk gegeten zodat ik ‘s avonds wat meer speling had. Maar ondanks mijn goede voornemens ging dat toch wat minder goed. Het was erg gezellig en werd wat later dan gepland, waardoor ik 2 uur langer heb gedronken dan mocht. Toen ging ook nog de klok vooruit wat het niet veel beter maakte. De volgende dag moest ik om 13.00 uur hockeyen. Ik weet dat ik op een nuchtere maag niet goed functioneer met sporten dus ik heb mij vandaag niet aan het 16 uur vasten gehouden. Vandaag was een dag waarin ik wat minder gezond heb gegeten dan normaal. Maar ach. tegen mijn cliënten zeg ik altijd ‘’morgen weer een nieuwe dag’’ en zo dacht ik vandaag ook! Wel ben ik netjes gestopt om 20.00 uur met eten zodat ik vanaf morgen weer het intermittent fasting goed kan oppakken.

 

Eetdagboek zaterdag 27 oktober

Ochtend:
2 kopjes koffie + 1 glas water

15.00 uur:
Vis plankje van  gerookte zalm, haring, tonijn sashimi, forel en 2 sneetjes brood + 1 glas witte wijn

17.00 uur:
1 kopje koffie

19.00 uur:
½ zelfgemaakte pizza met tomatensaus, buffelmozarella, zongedroogde tomaten, ui, knoflook en tonijn

21.00 -24.00 uur:
3 speciaalbiertjes

 

Eetdagboek zondag 28 oktober

Ochtend:
1 kopje koffie + 1 glas water

12.15 uur:
1 worstenbroodje + 1 smoothie van ½ avocado – 1 banaan – 1 theelepel cacaopoeder – 200 ml halfvolle melk

14.00 – 15.30 uur:
1 liter water voor en na de hockeywedstrijd

16.00 uur:
1 worstenbroodje

17.00 uur:
1 kopje koffie + 1 appelflap

19.30 uur:
zelfgemaakte ongebonden courgettesoep met 100 gram gerookte zalm + 1 glas water

20.00 uur:
200 ml lactosevrije volle yoghurt + 1 peer