Superfoods: de zin en onzin

Superfoods. Wie kent ze niet!?

23% van de Nederlandse bevolking (>18jaar) gebruikt superfoods of heeft ze wel eens gekocht. (QuickScan Superfoods 2014, Voedingscentrum).

Superfoods zijn natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en natuurlijke substanties. De Nederlandse consument vindt het tegenwoordig steeds belangrijker om gezonde en natuurlijke voeding te consumeren. Superfoods worden gebruikt ter preventie van verschillende ziektes en om de algemene gezondheid te verbeteren.
Maar zijn deze superfoods wel zo super voor je gezondheid als wordt gesteld?

Eerlijk gezegd wist ik hier als diëtiste ook geen kant- en klaar antwoord op te geven. In tijdschriften en op het internet worden superfoods vooral de hemel in geprezen. Helaas ontbreekt het bij deze artikelen vaak aan wetenschappelijk bewijs. Daarom was ik erg blij toen ik een interessant artikel in het Nederlandse tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek las. Dit artikel ging over een onderzoek dat zich richtte op de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims op de verpakking van de 10 meest verkochte superfoods in Nederland.

Uit de resultaten is gebleken dat veel van deze gezondheidsclaims niet konden worden ondersteund met wetenschappelijk bewijs. Gelukkig is er voor enkele claims wel genoeg wetenschappelijk bewijs gevonden. Deze zal ik hieronder beschrijven per superfood zodat jij zelf een bewuste keuze kan maken bij het kopen ervan.

Te beginnen met…

 

superfoods

Chiazaad (afvallen)
Per eetlepel (10 gram) levert chiazaad 3,4 gram vezel (een volkorenboterham levert 2 gram vezels). Chiazaad is hierdoor een bron van vezels wat kan zorgen voor een verzadigd gevoel en hierdoor eetlustremmend werkt. Let wel op dat je goed het etiket van superfoods leest. Van chiazaad mag je namelijk maximaal 15 gram per dag hebben.

Goji bessen (bron van vezels)
Goji bessen kunnen een goede aanvulling zijn op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels in je voeding. Ze leveren per 30 gram 2,3 gram vezels.

Hennepzaad (eiwitrijk & rijk aan ijzer)
Hennepzaad is eiwitrijk en daardoor een goede eiwitbron. Ook is hennepzaad een goede aanvulling op je dagelijkse hoeveelheid ijzer, met name in een vegetarisch dieet.

Quinoa (eiwitten/aminozuursamenstelling)
Quinoa bevat meer eiwitten en heeft een betere aminozuursamenstelling dan aardappels, rijst, volkorenpasta, couscous en bulgur.

Rauwe cacao (bloeddruk, cholesterol en antidepressieve werking)
De polyfenolen in chocolade kunnen bijdragen aan een verlaging van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Voor het optimale effect moet je rauwe cacao wel dagelijks eten. Verder kan cacao en dan voornamelijk de theobromine hierin, een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de cholesterolwaarden. Tenslotte kunnen de polyfenolen in cacao bijdragen aan een vermindering van een negatieve ofwel depressieve stemming.
YES, i love chocolate! Wel met mate natuurlijk ;)

Spirulina (eiwitrijk, hart-en vaatziekten & allergieën)
Spirulina is eiwitrijk en hierdoor een goed alternatief voor vegetariërs en veganisten.
Ook heeft spirulina een positief effect op verschillende risicofactoren ter voorkoming van hart- en vaatziekten, voornamelijk hypercholesterolemie. Verder kan het bijdragen aan het beheersen van allergische rhinitis (ontsteking neusslijmvlies met hooikoortsklachten, jeukende ogen etc) door ontstekingsremmers en/of antioxiderende eigenschappen.

Zeewier (schildklierfunctie)
Zeewier kan bijdragen aan een verbetering van de schildklierfunctie. Echter is zeewier bij een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon geen aanrader. Het bevat namelijk extreem hoge jodiumgehaltes!

Conclusie
Door dit onderzoek ben ik een stuk wijzer geworden over de toegevoegde waarde van superfoods in je dagelijkse voedingspatroon. En om even terug te komen op de vraag;
zijn superfoods echt zo super voor je gezondheid als wordt gesteld?
Nee, daarvoor is te weinig wetenschappelijk bewijs.

Wel ben ik van mening dat sommige superfoods (de hierboven genoemde) zeker een aanvulling kunnen zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Maar ook zonder superfoods kun je een volwaardig voedingspatroon realiseren. Er zijn namelijk genoeg andere heerlijke pure voedingsmiddelen op de markt die rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen waar je eindeloos mee kunt variëren. Bovendien is het gebruik hiervan een stuk gunstiger voor je portemonnee;)

Benieuwd hoe je op een gezonde manier kunt variëren met voedingsmiddelen?
Hou dan mijn blog in de gaten, want volgende week volgen weer een paar heerlijke zomerse gerechten

 

Liefs, Vivienne

 

Bron:
Vermeulen, C., Bot, E., Zijlstra, DR. (2015). Superfoods: de zin en onzin. Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, 70(3), 20-22.

 

superfoods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *