Limonade van gevriesdroogd fruit

Nu de temperaturen weer omhoog gaan merk ik in de praktijk dat veel mensen op zoek zijn naar een variant van water zonder toegevoegde suikers. We kennen allemaal de suikervrije ranja, maar er zijn ook alternatieven zonder zoetstoffen waar ik een voorstander van ben.

Je kan diepvries(fruit) aan water toevoegen, maar tegenwoordig bestaat er ook gevriesdroogd fruit. Vriesdrogen is een manier van conserveren waarbij er geen van de gezonde stoffen en geen smaak verloren gaat. Het fruit wordt eerst ingevroren bij -50 tot -80 graden waarbij al het vocht in het fruit bevriest. Vervolgens wordt het water uit de vruchten verwijderd terwijl ze bevroren blijven en wordt het fruit ineen vacuüm langzaam verhit. Hierdoor krijg je luchtig en knapperig fruit dat 8-24 maanden te bewaren is. (DeNotenshop, 2022). Je kan het fruit als tussendoortje eten, maar is ook lekker in de yoghurt. Dit doe ik zelf regelmatig. Ook leent gevriesdroogd fruit zich goed voor het maken van water met een vruchtensmaak. Omdat het gevriesdroogd fruit geen vocht meer bevat geeft het veel en snel smaak af en krijg je een lekkere vruchtenlimonade.

Gevriesdroogd fruit is er in allerlei soorten. Van aardbei, framboos, tot vijgen en mango. Ik heb zelf twee soorten limonades gemaakt en er zijn nog oneindig veel meer variaties waarvan ik er een aantal hieronder heb uitgelicht.

Bereidingstijd: 3 minuten + minimaal 3 uur wachttijd
Voor 1 liter limonade


Benodigdheden: 

Limonade met aardbei, kersen & munt

  • 5 gevriesdroogde aardbeien
  • 5 gevriesdroogde kersen
  • 2 takjes munt

Limonade met  frambozen, aardbeien & basilicum 

  • 5 gevriesdroogde frambozen
  • 5 gevriesdroogde aardbeien
  • 6 blaadjes basilicum

Bereidingswijze:

Vul een kan met 1 liter water en voeg alle ingrediënten voor de limonade toe. Lat minimaal 3 uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.

Variatiemogelijkheden:

  • Gevriesdroogde mango, ananas, cranberries, banaan en rode en zwarte bessen kunnen allemaal met elkaar worden gecombineerd.
  • Tijm , rozemarijn en oregano zijn ook lekkere kruiden om aan de limonade toe te voegen.
  • Komkommer is ook een frisse toevoeging voor de limonade.
  • Voeg ijsblokjes aan toe voor een ijskoude limonade op een warme zomerdag!

Geniet ervan!

Liefs, Vivienne

 

Bron:
Notenshop,2022. Geraadpleegd op 29 april 2022 van: https://www.denotenshop.nl/gevriesdroogde-framboos-heel.html?gclid=Cj0KCQjwma6TBhDIARIsAOKuANxP8nTZhpwlCpO_AVfS5ZzfauwZqXTR3zJGoiNU2-PwHXh-Fe8aqUgaAsssEALw_wcB

, ,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *