Is koffie gezond?

Naast water, thee en bier is koffie de meest gedronken drank van de wereld. Voor velen van ons is koffie dan ook niet meer weg te denken. Ik ben zelf ook een echte koffie liefhebber. Het eerste kopje koffie van de dag is mijn favoriet.

Er wordt veel geschreven over de effecten van koffie op onze gezondheid. ‘Is koffie nou gezond en welke soort koffie kan je het beste drinken?’ Ik denk dat dit een van de meest gestelde vragen tijdens mijn spreekuur is. Daarom werd het tijd om deze onwetendheid weg te nemen en zal je na het lezen van deze blog het antwoord op deze vragen weten!


Er bestaan heel veel koffiesoorten. De kwaliteit van koffie hangt af van de soort boon, de maling, kwaliteit en het brandingsproces. Ook de manier van koffie zetten heeft invloed op de smaak. Zo smaakt filterkoffie anders dan koffie die gezet is met een perculator of espressomachine.

Gezondheidseffecten:

Het drinken van 2-4 koppen koffie per dag hangt samen met een 10% lager risico op zowel hart-en vaatziekten als op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie gebruik samen hangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. Het maakt hierbij geen verschil of er koffie met cafeïne of zonder wordt gebruikt.

Cafeïne:
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag nemen zonder dat er negatieve gezondheidseffecten te verwachten zijn. Dit komt neer op maximaal 4 koppen koffie per dag.

Cafestol:
De manier van koffie zetten is relevant voor de gezondheidseffecten. Koffie bevat namelijk cafestol. Cafestol kan het LDL-cholesterol verhogen. Dit is het slechte cholesterol en kan bij een hoge inname blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte.

Welke soort koffie is het meest gezond?

Koffie die het minste cafestol bevat is het meest gezond.

Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol de koffie bevat. Cafestol wordt het beste gefilterd door een papieren filter zoals met een filterkoffiezetapparaat of koffiepads. Ook bij oploskoffie en koffie uit een perculator komt er weinig cafestol in je koffie.
Bij een espressomachine en een apparaat met verse bonen wordt de koffie iets minder goed gefilterd. Dit is vaak te herkennen aan het cremige laagje aan de bovenkant.
De meeste cafestol blijft over in koffie die wordt gezet in de cafetiere of kookkoffie. (Voedingscentrum, 2020)

Adviezen:

  • Drink maximaal 4 koppen gefilterde koffie per dag (filterkoffiezetapparaat, koffiepads, oploskoffie of koffie uit de perculator.
  • Drink maximaal 3 koppen koffie per dag uit een (N)espressomachine of een apparaat met verse bonen
  • Drink liever geen kookkoffie of koffie uit de cafetiere. Doe je dit wel, probeer het dan te beperken tot maximaal 1 kopje per dag.

Adviezen voor kinderen & zwangeren:

  • Voor kinderen <13 jaar wordt geadviseerd om geen koffie te drinken. Tussen de 13 en 18 jaar maximaal 1 kopje koffie per dag vanwege de cafeïne.
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven krijgen het advies om maximaal 1 kopje per dag te drinken.

Werkt koffie vochtafdrijvend?
Vaak wordt beweert dat koffie een vochtafdrijvende werking heeft. Dit is niet het geval wanneer je de hoeveelheid koffie matigt tot 3-4 kopjes koffie per dag. (I am a foodie, 2017) 

Drink jij nou meer koffie dan is aanbevolen? Dan wil het nog wel eens helpen om een aantal vaste momenten te kiezen waarbij je een kopje koffie neemt en niet de hele dag door of wanneer het continue door collega’s wordt aangeboden. Je zult zien dat je er binnen twee weken aan gewend bent en de koffie die je drinkt nóg lekkerder zal smaken!

Liefs, Vivienne


Bronnen:

  • Voedingscentrum (2020). Koffie. Geraadpleegd op 6 november 2020 van; https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx
  • I am a foodie (2017). Koffie. Geraadpleegd op 6 november 2020 van; https://www.iamafoodie.nl/foodie-1-jaar-gastblog-koffie/


2 Comments
  1. Precies mijn marge! ?☕️?☕️?☕️ ???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *