7 tips om op een gezonde manier van je vakantie te genieten!

De vakantie periode is begonnen! Dat betekent dat veel mensen op vakantie gaan of gezellige uitstapjes maken. Lekker ontspannen en vooral (veel) lekker eten en drinken. Het is daarom niet de makkelijkste periode om gezond te leven. Vaak zitten er na de vakantie weer een paar kilo’s aan en dat is eigenlijk onnodig. Wanneer je namelijk bewust omgaat met eten, drinken en bewegen in je vakantie zal je erna niet schrikken van het getal op de weegschaal. Je zal nu wel denken dat je niks meer mag eten, maar dat is zeker niet waar! Eet vooral dingen die je lekker vindt en waar je van kan genieten. Je bent immers op vakantie!

Hieronder een aantal tips om je vakantie gezond door te komen zonder teveel kilo’s mee naar huis te nemen.

zomer

Tip 1: Ontbijt
Niets is zo belangrijk als een voedzaam ontbijt. Hierdoor begin je je dag vol energie en zal je in de loop van de ochtend minder neiging hebben om te gaan snacken. Vaak is het ontbijt een maaltijd waar je zelf genoeg grip op hebt, omdat deze vaak op eenzelfde plek gegeten wordt. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Er zijn oneindig veel variatiemogelijkheden. De hieronder genoemde zijn vaak zowel op de camping als in een appartement of hotel mogelijk.

  • (Magere) yoghurt of kwark met vers fruit en noten of zaden (amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecanoten etc. pompoenpitten, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad)
  • Volkoren brood(je) of crackers met een gekookt of gebakken ei
  • Gezonde belegkeuzes: hummus, kipfilet, achterham, schouderham, rosbief, casselerrib, fricandeau, hüttenkäse, pesto, zuivelspread, vispaté, 100% pindakaas, gekookt of gebakken ei, makreel, (gerookte) zalm, forel, haring, tonijn
  • Amandel/banaanpannenkoekjes of een heerlijke smoothiebowl .
  • Tip: eet wat komkommer, tomaatjes of paprika bij je ontbijt of op een boterham of cracker voor extra vezels!

Tip 2: Gezonde tussendoortjes
Ook op vakantie blijft het belangrijk om zo’n 4 tot 5 eetmomenten per dag aan te houden zodat je de hele dag goed gevoed bent. Als je er een dagje tussenuit gaat op vakantie is het verstandig om van tevoren bij de (super)markt al wat gezonde tussendoortjes te kopen. Zo voorkom je dat je honger of trek krijgt en op de hoek van de straat een lekkere magnum koopt.
Verantwoorde tussendoortjes zijn: olijven, gezond reepje (Tasty basics, snack-a-jack), rauwkost en alle soorten noten en vers fruit

Tip 3: Drinken
Het is voor je gezondheid erg belangrijk om op een warme vakantie de hele dag goed gehydrateerd te zijn. Frisdrank en vruchtensappen kan je beter vermijden. Ze lessen amper de dorst en bevatten zo’n 4-6 suikerklontjes per glas! Een betere keuze is water. Water lest de dorst als beste en bevat bovendien geen calorieën. Neem iedere dag als je onderweg bent op vakantie 1 liter water mee. Zo kun je zelf goed in de gaten houden of je genoeg drinkt en water vult ook de maag waardoor we minder snel trek krijgen. Wil je een lekker smaakje aan je water toevoegen? Haal dan op de lokale markt of in de supermarkt limoenen, munt, citroenen, aardbeien of frambozen en voeg ze toe aan het water. Heerlijk verfrissend én gezond!Tip 4: Alcohol
Alcoholische dranken zijn populair op vakantie. Er is toch ook eigenlijk niets zo lekker als een wijntje op een zonnig terras! Wel bevat een glas wijn al zo’n 150 calorieën en hetzelfde geld voor een lekker koud biertje. Wanneer je iedere dag zo’n 3 tot 4 glazen alcohol drinkt zit je al ongeveer op 1/3 van je dagelijkse behoefte aan calorieën! Je kan je voorstellen dat het getal op de weegschaal bij terugkomst dan niet mee zal zitten. Mijn advies is daarom om maximaal 1-2 glazen alcohol per dag te drinken. Drink tussendoor water met eventueel een smaakje. Op deze manier kun je toch nog rustig genieten van een wijntje of biertje en heb je niet het gevoel dat je niet mee ‘kan’ doen.

 

Tip 5: (Uit)eten
(Uit)eten op vakantie zal heel verschillend zijn. Kook je vaak op de camping of in het appartement en ga je af en toe uiteten? Of ben je iedere avond afhankelijk van een enorm verleidelijk buffet?

Voor iedere vakantieganger is het verstandig om voor het eten 2 glazen water te drinken. Hierdoor is je maag al een beetje gevuld waardoor de verleiding minder groot wordt om een grote portie te eten. Ook raad ik aan om zo puur en lokaal mogelijk te eten. Vooral in de mediterrane landen zijn vaak iedere dag lokale markten waar ze veel verse groenten, fruit, vis en vlees verkopen. Deze producten zijn vaak verser en goedkoper dan in de supermarkt en bevatten hierdoor meer vitaminen.

Restaurant & buffet
Voordat je uiteten gaat in een restaurant is het slim om even een momentje voor jezelf te nemen en erover nadenken waar je vanavond écht zin in hebt om te eten en of het je ook waard is om het te eten. Hierdoor ben je goed voorbereid en laat je je minder snel verleiden door al het lekkers wat er is.

Als voorgerecht in een restaurant kan je het beste kiezen voor een salade met verse groenten en vis of vlees of een ongebonden soep. Als hoofdgerecht is het vooral van belang om op het soort vlees en de hoeveelheid friet te letten. Magere vlees en-vissoorten zijn: kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, rosbief, runderlappen, tartaar entrecote, varkensfilet, varkenshaas, hamlappen, (gerookte) zalm, kabeljauw, tonijn, tilapiafilet, pangasiusfilet en roodbaars. Nagerechten bevatten doorgaans veel calorieën en suikers. Kies daarom alleen voor een nagerecht wanneer je er echt van kan genieten, want anders is het zonde. Een kopje koffie of thee is natuurlijk ook een goed en lekker alternatief als nagerecht.

Een buffet is erg groot en zit vol heerlijke verleidingen! Loop voordat je begint met opscheppen eerst een ronde en kijk wat er allemaal is. Pak niet alles tegelijkertijd maar maak hieruit een keuze. Kies iedere dag iets wat je echt lekker vind en waarvan je kan genieten, maar blijf bewust van je keuze. Zo heb je aan het einde van week toch alles kunnen proeven.

Het is aan te raden om niet in één keer een aantal borden vol te scheppen. Wanneer je start met een salade met veel groenten en een lekkere dressing op basis van olie is je maag al goed gevuld, omdat deze salade veel vezels bevat die zorgen voor een verzadigd gevoel. Wacht ongeveer 10 minuten totdat je aan het hoofdgerecht begint, omdat je lichaam deze tijd nodig heeft om je een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor zal je minder ‘’hongergevoel’’ hebben waardoor het makkelijker wordt om maat te houden en niet teveel op te scheppen.

zomer-hd-achtergrond-met-twee-mensen-hand-in-hand-zittend-op-het-strand-hd-wallpaper

Tip 6: Bewegen
Bewegen, misschien wel een van de belangrijkste dingen op vakantie. Doordat je meestal meer eet en drinkt op vakantie is bewegen noodzakelijk om je gewicht op peil te houden. Het beste is om iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Hotels bieden vaak verschillende sportfaciliteiten aan zoals aqua jogging, yoga, pilates, tennis en fitness. Zit je op een camping of in een appartement waar weinig sportfaciliteiten zijn? Neem dan een duik in de zee of maak een ontspannende wandeling langs het strand. Goed voor lichaam én geest!

Tips 7: Geniet!
Geniet van al het lekkere eten en drinken dat je vakantiebestemming te bieden heeft op een verantwoorde en gezonde manier. Vivi la Vita!

 

Liefs, Vivienne

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *