Vivi la Vita testte het uit: het Ekomenu

Wat eten betreft gaan tegenwoordig graag voor gemak. Daar spelen bedrijven en supermarkten graag op in door het aanbieden van maaltijdboxen. Met een maaltijdbox zet je snel een warme maaltijd op tafel die je zelf uitkiest én wordt thuisbezorgd.Dat klinkt toch best aantrekkelijk na een dag werken?

Het aantal aanbieders is de laatste jaren sterk gegroeid. Maar hoe gezond zijn de maaltijden van deze boxen eigenlijk? Ik schreef een tijd geleden al een review over de maaltijdboxen van Hello Fresh. Deze keer probeerde ik de maaltijdboxen van het Ekomenu uit. Lees hieronder mijn ervaring!

(Ik word hiervoor niet gesponsord, maar zoek graag dingen voor je uit)


Hoe werkt het?
Via de website vanhet Ekomenu kan je tot woensdag je gerechten naar keuze uitkiezen die dan op de eerstvolgende vrijdag t/m dinsdag aan huis bezorgd worden. Je kan 3-4 maaltijden per week bestellen voor 1 t/m 4 personen. Het is een flexibel lidmaatschap die je ook na het bestellen van één maaltijdbox kan opzeggen of pauzeren.


Maaltijden:
Wekelijks heb je de keuze tussen ca. 25 warme maaltijden. Het Ekomenu is een van de weinige maaltijdboxen die rekening houdt met verschillende eetstijlen en allergenen. Zo kan je kiezen uit de volgende boxen:

 • Variatie
 • Gezin
 • Lekker & snel
 • Koolhydraatbewust (koolhydraatbeperkt)
 • Ketogeen (koolhydraatarm)
 • 9 maanden (zwangeren)
 • Vegan
 • Vegetarisch
 • Glutenvrij
 • Lactosevrij
 • Eiwitrijk
 • Seizoen

De keuze is reuze! Ook kan je maaltijden van verschillende eetstijlen combineren met elkaar wat ik zelf erg prettig vond. Ik heb zelf twee keer vier maaltijden besteld die keurig op de afgesproken tijd werden bezorgd in papieren zakken. Ik koos wekelijks twee ketogene recepten en twee recepten uit de eetstijl ‘variatie, lekker en snel of vegetarisch’. Hierdoor at ik gevarieerd en hield ik de juiste balans.


Kosten:
Het Ekomenu bevat uitsluitend biologische producten. Hiervoor betaal je gemiddeld meer. De prijs per maaltijd hangt af van de hoeveelheid personen en de hoeveelheid maaltijden die je bestelt. Bij afname van meer maaltijden voor meer personen betaal je in verhouding minder. De prijs per persoon per maaltijd varieert met een afname van 4 gerechten per week tussen de €6,52 voor twee personen en €4,85 voor vier personen.

 

Gezondheid:
Bijna alle maaltijden van het Ekomenu voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding. Soms bevatten ze wat meer calorieën dan is aanbevolen, maar wanneer je varieert met koolhydraatbewuste of koolhydraatarme maaltijden zit je gemiddeld goed. Het grote verschil ten opzichte van andere maaltijdboxen is dat het Ekomenu volkoren producten gebruikt. De pasta, rijst en zelfs het paneermeel is volkoren. Ook de hoeveelheid groenten is meer dan bij andere aanbieders. Alle maaltijden bevatten tussen 250 en 360 gram groenten. Hierdoor krijg je zelfs meer dan de aanbevolen hoeveelheid groenten binnen wat natuurlijk alleen maar goed is!
De grote van de porties qua vlees, vis, rijst en pasta zijn volgens de norm en hadden mijn vriend en ik er beiden voldoende aan. De ruime hoeveelheid vezels draagt hierin ook bij aan de verzadiging.

Kwaliteit:
Ik ben erg te spreken over de kwaliteit van alle producten. De koelproducten hadden een goede houdbaarheidsdatum waardoor je geen rekening hoeft te houden met gerechten die je als eerste moet eten. Ook staat er bij sommige gerechten bij dat zij langer houdbaar zijn. Verder waren alle groenten vers en zonder beschadigingen. Één keer was er een potje slagroom kapot gegaan in de zak en hiervoor werd ik netjes en volledig gecompenseerd na contact met de klantenservice.

Bereidingstijd:
De tijdsduur van de bereiding verschilt tussen de 20 en 35 minuten. Deze tijd klopte aardig met de tijd die wij eraan besteedde. Soms was deze maximaal 5 minuten langer dan aangegeven stond.

Gemak:
Het gemak dient de mens. De maaltijdboxen bieden uitkomst wanneer je weinig inspiratie hebt voor wat je wilt gaan koken, maar toch gevarieerd wilt eten. Je hebt een ruime keuze en het wordt aan je voordeur bezorgd wat tijd bespaard.

Allergenen & voedingswaarde:
Het Ekomenu houdt rekening met mensen die glutenvrij of lactosevrij moeten eten. Onder ieder gerecht staan icoontjes waaraan je deze gerechten kan herkennen. Het Ekomenu is de enige aanbieder die dit heeft! Ook zijn alle ingrediënten en de voedingswaarde te zien op het moment dat je een gerecht besteld waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan.

Verpakkingsmateriaal:
Het verpakkingsmateriaal vond ik minder dan bij andere maaltijdboxen. Alle groenten en fruit zijn namelijk onverpakt. Wel zijn kleine toevoegingen zoals noten en zaden in plastic zakjes verpakt om de houdbaarheid te garanderen. Misschien dat hier in de toekomst nog duurzamere oplossingen voor bedacht kunnen worden.

Eindoordeel:
Al met al hebben de maaltijden van het Ekomenu mij positief verrast. Ik vond dat er een zeer ruime keuze was aan gerechten die wat bekend en minder bekend zijn. Er is voor ieder wat wils door de verschillende eetstijlen die het Ekomenu aanbiedt. Ik vind het leuk om nieuwe gerechten uit te proberen met groenten van het seizoen en dat biedt het Ekomenu. Ook is de gezondheidswaarde van de maaltijden beter dan bij Hello Fresh en Marley Spoon die ik ook heb uitgeprobeerd. We vonden bijna alle gerechten smakelijk. Alleen de zuurkoolsoep viel wat minder in de smaak. Het is soms heel fijn om niet te hoeven nadenken over wat je eet en hiervoor zelf geen boodschappen hoef te doen.

Hieronder heb mijn voor- en nadelen van het Ekomenu op een rijtje gezet.

Voordelen van het Ekomenu:

 • Veel variatiemogelijkheden met diverse eetstijlen waaruit je kan kiezen.
 • Flexibel lidmaatschap.
 • Rekening houdend met allergenen (gluten en lactosevrij).
 • Kwalitatief goede producten.
 • Veel groenten van het seizoen.
 • Alle gerecht bevatten veel vezels uit groenten.
 • Gebruik van volkorenproducten.
 • Het is gemakkelijk en je creëert snel een gezonde maaltijd.
 • Avondbezorging mogelijk.
 • Goede klantenservice

Nadelen van het Ekomenu:

 • De prijs is hoger dan wanneer je zelf een maaltijd bereidt uit de super(markt), maar dit is ook logisch vanwege de bezorging en het gemak.
 • Je kan voor maximaal vier personen het Ekomenu bestellen. Dat is jammer wanneer je gezin uit meer personen bestaat.

Ik ben blij dat ik het Ekomenu heb uitgeprobeerd. Omdat ik het ook leuk vindt om zelf nieuwe recepten uit te proberen zou ik dit niet wekelijks doen, maar 1 keer per maand houd ik het Ekomenu er wel in!

 

Liefs, Vivienne


4 Comments
 1. Monique van den Broek 25/11/2020 at 09:16 Beantwoorden

  Interessant om jouw bevindingen over dit concept te lezen!

 2. C J M Janssen Stals 01/12/2020 at 22:31 Beantwoorden

  Goed gedaan Vivienne. Vooral nu van die maaltijden en producten veel reclame wordt gemaakt.
  Groetjes Toos .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *