Thee | welke thee is het meest gezond en hoeveel kopjes per dag zijn aanbevolen?

Gastblog van Lieke.

Thee is populair. Maar liefst 73% van de Nederlanders drinkt wekelijks thee. Ik ben zelf een echte thee liefhebber! Iedere ochtend ging er een thermoskan thee mee naar stage om mijn dag goed te beginnen.

Het is gezond om dagelijks 1,5 tot 2,0 liter vocht te drinken. Vocht is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen en het regelen van onze lichaamstemperatuur. Onder vocht worden alle dranken verstaan, behalve alcohol. Alcohol onttrekt juist vocht aan het lichaam. Thee behoort wel tot een gezonde keuze om je vochtbalans op peil te houden. Het drinken van thee kan bijdragen aan een goede gezondheid. Hierbij hangt het er wel vanaf welke soort thee je gebruikt en in welke mate het gebruikt wordt.

Wilt u weten hoeveel kopjes thee en welke thee voor u gezond zijn? Lees dan verder!

Soorten thee:

Er zijn verschillende soorten thee en de gezondheidseffecten verschillen per theesoort.

 • Groene thee is te herkennen aan de groen/gele kleur. Bekende groene theeën zijn groene tea lemon, green tea pure en green tea cranberry.
 • Zwarte thee is te herkennen aan de zwarte kleur. Bekende zwarte theeën zijn English tea blend, Earl Grey en Ceylon thee.
 • Vruchtenthee kan verschillen in kleur en smaak. Het bestaat voornamelijk uit kleine stukjes vruchten en aroma’s en bevat geen toegevoegde suikers. Bekende vruchten theeën van zijn bosvruchten-, aardbeien- en kersenthee.
 • Witte thee kenmerkt zich aan het ontbreken van een dominante smaak. Het heeft een subtiele zoete bloemige ondertoon. Een bekende witte thee smaak is jasmijn & oranjebloesem
 • Oolong thee ligt tussen groene en zwarte thee in. Het is lastig verkrijgbaar in de supermarkt maar het is wel te vinden in (online) theewinkels. Het heeft een zachte, volle smaak met frisse citrustonen.
 • Kruidenthee is officieel geen thee, omdat deze thee niet wordt gemaakt van de theeplant. maar bestaat uit natuurlijke kruiden. Denk hierbij aan kamille sterrenmunt, munt, rooibos, pepermunt, tijm salie en zoethout thee.

Gezondheidsvoordelen :

 • Zwarte en groene thee verkleinen de kans op een beroerte bij drie koppen per dag.
 • Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
 • Drie koppen groene thee per dag verlaagt het LDL-cholesterol.
 • Aannemelijk is dat het drinken van ten minste 4 koppen groene of zwarte thee het risico op diabetes type 2 verlaagt.
 • Oolong thee zit tussen zwarte en groene thee in. Er wordt daarom vanuit gegaan dat de gezondheidseffecten die voor groene en zwarte thee ook gelden voor Oolong thee.

Gezondheidsnadelen:

 • Zoethout- en sterrenmix thee verhogen de bloeddruk vanwege het bestanddeel glycyrrhizine. Dit stofje zit bijvoorbeeld ook in drop. Een volwassen man of vrouw kan hier veilig drie tot vier kopjes per dag van drinken. Indien er ook drop wordt gegeten, dan is het advies om maximaal twee kopjes zoethout- of sterrenmix thee te drinken. Voor kinderen, zwangeren, mensen met een hoge bloeddruk of mensen met een aanleg voor vasthouden van vocht geldt het advies om het gebruik van zoethout- en sterrenmix thee zoveel mogelijk te beperken.
 • Het gebruik van vruchtenthee is minder goed voor de mondgezondheid en vergroot de kans op gaatjes.

 

Cafeïne:
Thee bevat ook cafeïne. Het hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop hoeveel cafeïne er daadwerkelijk in zit.

Zo bevatten groene thee en zwarte thee gemiddeld 30 mg cafeïne in een kopje van 125 ml. In kruidenthee zit geen cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 mg cafeïne per dag tot zich nemen zonder dat er negatieve gezondheidseffecten te verwachten zijn. U kunt als volwassene gerust vier tot vijf kopjes groene of zwarte thee per dag drinken.

 

Adviezen:

Voor volwassenen geldt:

 • Drink dagelijks drie koppen groene of zwarte thee

Voor kinderen onder de 13 jaar geldt:

 • Drink één tot twee kopjes thee. Er kunnen meer kopjes gedronken worden wanneer de thee wordt verdund met water of heel slap is gezet.

Voor kinderen boven de 13 jaar geldt:

 • Drink niet meer dan vier tot vijf kopjes thee per dag.

Voor zwangeren geldt:

 • Drink niet meer dan drie tot vier kopjes thee per dag. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne die in de thee zit.
 • Ook is het advies om niet meer dan één tot twee kopjes zoethout thee te drinken wanneer je zwanger bent vanwege een bloeddrukverhogende effect. Bij een hoge bloeddruk komen er namelijk minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.
 • Verder is het advies om geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee of anijsthee te nemen. Hierin zitten plantengifstoffen die niet goed zijn voor je ongeboren kind.

 

Het drinken van thee kan ook heel goed werken om de maag te vullen wanneer je wat trek ervaart. Geniet ervan!

 

Liefs, Lieke & Vivienne

 

 

 

Bronnen:

De Theebaron. (z.d.). Oolong thee. Geraadpleegd op 17 mei 2021, van
https://www.detheebaron.nl/losse-thee/oolong-thee/

Jacobs Douwe Egberts Professional. (z.d.). Witte thee. Geraadpleegd op 17 mei 2021, van https://www.jacobsdouweegbertsprofessional.nl/thee/soorten/witte-thee/

Koffie & Thee Nederland (30 oktober 2020). Nationaal Koffie & Thee onderzoek 2020: We missen ons gezamenlijke koffie- en theemoment. Geraadpleegd op 29 april 2021 van https://www.koffiethee.nl/news/nationaal-koffie-thee-onderzoek-2020/#:~:text=73%25%20van%20de%20Nederlanders%20drinkt,en%20bijna%203%20koppen%20thee.

Voedingscentrum (z.d.). Glycyrrhizine. Geraadpleegd op 11 juni 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycyrrhizine.aspx

Voedingscentrum (z.d.). Thee. Geraadpleegd op 29 april 2021 van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *