IJsblokjes van olijfolie en verse kruiden? JA het kan!

 

Twee weken geleden postte ik een blog over ijskoffie. Hierover was ik zo enthousiast dat ik wilde kijken van welke producten je nog meer ijsblokjes kan maken. Mijn verpieterde kruidenplantjes zorgden voor inspiratie!

Ik kook zoveel mogelijk met verse kruiden. De reden hierachter is dat hier veel meer smaak aan zit en kruidenplantjes er zo gezellig uitzien in de keuken. Helaas verpieteren mijn kruidenplantjes soms sneller dan ik denk en dat vind ik zo zonde! Ik moest daarom iets bedenken waardoor ik mijn verse kruiden langer en efficiënter kon gebruiken. Met de ijsblokjes in mijn achterhoofd kwam ik op het idee om ijsblokjes van verse kruiden en olijfolie te maken. Ik had geen idee of dit mogelijk was, dus het uitproberen waard!

En het werkte! Door de olijfolie samen met de kruiden in te vriezen mengen de smaken zich goed en krijg je als resultaat een pittige olijfolie. Ideaal te gebruiken in een salade, pastagerecht of over de aardappels en groenten uit de oven.

Ik was heel nieuwsgierig of je ijsblokjes van olijfolie kon maken, maar om je olijfolie een smaakje te geven zijn ijsblokjes geen must. Je kan de olijfolie ook een pittige boost geven door deze in een afgesloten fles te mengen met verschillende kruiden en specerijen die jij zelf lekker vind!

Benieuwd? Hieronder het recept en variatietips!

 

 

ijsblokjes van olijfolie

 

 

 

 

 

IJsblokjes met tijm, basilicum en peterselie

Voor 10 ijsblokjes
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Wachttijd: ca. 2,5 uur of geen wachttijd wanneer je er geen ijsblokje van maakt

 Benodigdheden:

  • 200 ml olijfolie traditioneel
  • 1 handje peterselie
  • 1 handje basilicum
  • 5 takjes tijm

  Bereidingswijze: 

Verdeel de tijm, basilicum en peterselie over 10 vakjes in de ijsblokjeshouder en giet de olijfolie erbij tot aan de rand.

Wacht ca. 2,5 uur tot de ijsblokjes hard zijn.

Voeg ze bevroren of ontdooid toe aan aardappels en/of groenten uit de oven, een pastagerecht of een salade.

Wanneer je niet alles nodig hebt leg je de overige ijsblokjes weer terug in de vriezer of laat je ze ontdooien en giet je het in zijn geheel in een afgesloten fles.

OF

Hak de kruiden en specerijen fijn en voeg deze toe aan 200 ml olijfolie in een afgesloten fles.

Laat de olijfolie minimaal 4 uur staan voor gebruik zodat de smaken goed mengen.

Besprenkel de olijfolie over  aardappels en/of groenten uit de oven, een pastagerecht of een salade.

Variatietips:

  • De olijfolie smaakt ook heerlijk wanneer je knoflook, chili vlokken, een rode peper, de schil van een citroen of sinaasappel, peperkorrels of rozemarijn toevoegt.

 

Geniet ervan!

Liefs, Vivienne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *