Gezonde kruidnoten!

Het sinterklaas snoepgoed ligt al sinds september in de schappen van de supermarkt, maar sinds zaterdag is de Goedheiligman dan toch eindelijk in het land. En daar horen kruidnoten bij!

Kruidnoten uit de supermarkt bevatten per 3 stuks al 1 suikerklontje! Dus ga maar na hoeveel er in een hele zak zitten..

Er zijn veel onderzoeken die aanwijzen dat suiker een verslavende werking heeft. Hierdoor is een zak kruidnoten vaak in no time leeg zonder dat je het in de gaten hebt. En dat is eigenlijk hartstikke zonde, want door gedachteloos en onbewust te eten krijg je een hoop calorieën en suikers binnen zonder ervan te genieten. Door eten zelf te bereiden eet je vaak bewuster en geniet je meer van eten dan wanneer je het kant-en-klaar in de supermarkt koopt.

Daarom ben ik voor de Sint op zoek gegaan naar een recept voor gezonde, makkelijke én lekkere kruidnoten. De traditionele kruidnoot van boter, suiker en wit meel bevat helaas weinig goede voedingsstoffen voor ons lichaam. Suiker is weliswaar een belangrijke energiebron voor de hersenen en spieren. Maar wij krijgen met ons huidige voedingspatroon al genoeg suikers binnen om onze hersenen en spieren goed te laten functioneren. De toegevoegde suikers in bijvoorbeeld kruidnoten, koek en snoep zijn écht overbodig..

Maar kruidnoten zonder suiker smaken natuurlijk niet! Daarom heb ik de witte geraffineerde suiker in mijn recept vervangen door ongeraffineerde palmsuiker. Maar wat is nu het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker?

Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm die niet is ‘schoongemaakt’ door de fabriek. Geraffineerde suiker heeft in de fabriek wel het ‘schoonmaakproces’ ondergaan. In de fabriek wordt suiker wit gemaakt en krijgt het een neutrale smaak en een langere houdbaarheidsdatum. Door het raffineren van suiker worden er allerlei belangrijke stoffen uit suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om suiker te kunnen verwerken.

Ongeraffineerde suiker heeft geen bewerkingsproces in de fabriek ondergaan en bevat nog alle vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Hierdoor wordt de suiker langzamer en beter in het lichaam opgenomen. Met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en daalt waardoor moeheid wordt voorkomen.

Ongeraffineerde suiker:
Palmsuiker, kokosbloesemsuiker, koud geslingerde honing, ahornsiroop, agavesiroop, rijststroop en dadelstroop. 

Geraffineerde suiker:
Kristalsuiker, basterdsuiker, kandijsuiker, geleisuiker, vanillesuiker, glucosestroop, fructosestroop, dextrose, druivensuiker, dextrose, sacharose, sucrose en rietsuiker

Natuurlijk kan een lekkere kruidnoot of chocoladeletter met geraffineerde suiker op zijn tijd geen kwaad. Zolang je er maar bewust en met mate ervan geniet!

kruidnoten

In plaats van wit zelfrijzend bakmeel heb ik amandelmeel en speltmeel gebruikt. Amandelmeel bevat in verhouding tot wit meel meer eiwitten dan koolhydraten en dit geeft een langer verzadigd gevoel. Speltmeel is qua voedingswaarde vergelijkbaar met wit meel, maar bevat iets meer vezels.

Conclusie: De ongeraffineerde suiker en het amandel- en speltmeel geven je lichaam na het eten van deze kruidnoten langer een verzadigd gevoel, meer vitaminen en mineralen en een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

En ze zijn nog lekker ook! Het recept:)

 

kruidnoten2

Deze kruidnoten zijn tarwevrij
Voor ca. 50 kruidnoten.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten exclusief 15 minuten oventijd

 Benodigdheden:

  • 120 gram speltmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 70 gram palmsuiker (zie variatietips voor meer mogelijkheden)
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 165 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het speltmeel, amandelmeel, de palmsuiker, speculaaskruiden, het vanille extract en het zout met een lepel door elkaar.

Verwarm vervolgens de kokosolie in een pan en voeg deze aan het mengsel toe wanneer deze vloeibaar is.

Voeg vervolgens 2 eetlepels melk toe en maak een bal van het deeg.

Mocht het deeg wat te plakkerig zijn voeg dan nog wat spelt- of amandelmeel toe en wanneer het te droog is voeg dan nog 1 eetlepel melk toe.

Vorm kleine balletjes van het deeg en druk deze vervolgens een beetje plat.

Verdeel deze gelijkmatig over de bakplaat met ca. 1 cm tussen iedere pepernoten

 Je kunt de kruidnoten nog een week bewaren in een afsluitbare trommel.

 

Variatietips:

  • Maak je pepernoten lactosevrij door gewone melk te vervangen door plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk).
  • Ongeraffineerde suikers zijn steeds vaker te koop in de supermarkt. Een groter assortiment vind je in de natuur- en biologische winkels.

 

Ken jij nog lekkere sinterklaas lekkernijen? Deel ze dan vooral in een reactie!

 

Geniet ervan!

 Liefs, Vivienne

pepernoten3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *