Obesitas, Corona en ons immuunsysteem, hoe zit dat nou precies?
En met welke leefstijlaanpassingen kan jij een positieve invloed op je gezondheid uitoefenen?
Er is nog relatief weinig bekend over het COVID-19 virus. Wat wel steeds duidelijker wordt is de link tussen een ernstig beloop van een coronabesmetting en leefstijlziekten. Te denken valt hierbij aan overgewicht, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Wat gebeurt er precies in ons lichaam waardoor het risico op COVID-19 vergroot wordt en welke positieve invloed heb je zelf op het versterken van uw immuunsysteem? Je leest er hier meer over!
Overgewicht & obesitas op de intensive care:
Veel coronapatiënten die in Nederland op de intensive care worden opgenomen hebben overgewicht. Van de IC-patiënten met COVID-19 heeft 77 procent overgewicht (BMI:24,9-29,9 kg/m2) en 30% obesitas (BMI:>30 kg/m2).
De belangrijkste oorzaken van een verhoogd risico bij obesitas:
- Overgewicht en obesitas verhogen het risico op diabetes mellitus type 2 en hypertensie. Dit zijn beiden risicofactoren voor een ernstiger ziekteverloop bij COVID-19 en verstoort het immuunsysteem.
- Het uit balans raken van het een immuunsysteem lijkt een belangrijke risicofactor. Buikvet is een orgaan dat hormonen aanmaakt, waaronder leptine. Leptine wakkert ontsteking aan. In ieder lichaam zit ook A-leptine, dat juist ontstekingen remt. Deze is bij mensen met obesitas in mindere mate aanwezig. Hierdoor wordt het immuunsysteem continue belast en uit balans gebracht. Als er dan een virus langskomt reageert het immuunsysteem minder goed. Dat betekent dat het virus zich sneller kan vermeerderen bij iemand met obesitas dan bij iemand met een gezond gewicht.
- Mensen met obesitas hebben een beperkte longfunctie en hebben daardoor sneller last van kortademigheid.
- Obesitas verhoogt het risico op trombose. Recent onderzoek toont aan dat veel COVID-19 patiënten op de IC trombose en longembolieën ontwikkelen.
Wat kan je zelf doen?
Zoals ik al schreef zijn leefstijlziekten een belangrijke risicofactor bij COVID-19. Onder leefstijl valt naast gezond eten en voldoende bewegen ook het slaappatroon, stressniveau roken & alcohol. Een veelomvattend begrip, maar bekijk het van de positieve kant. Er zijn veel aspecten op het gebied van onze leefstijl waar we zélf invloed op uit kunnen oefenen. Wanneer het buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een gunstig effect op het immuunsysteem.
Mocht je met je leefstijl aan de slag willen dan is het belangrijk om dit in kleine stappen te doen. Onze leefgewoonten zitten vaak al tientallen jaren in ons patroon en kunnen we niet van de een op andere dag voorgoed veranderen. Daarvoor is tijd, wilskracht en bewustwording nodig.
Hieronder heb ik een aantal basisadviezen beschreven. Deze kunnen helpen bij het nastreven van een gezonde leefstijl en hiermee het risico op ontstekingen te verlagen en je weerstand te verhogen.
- Gezond voedingspatroon
- 2 stuks fruit per dag
- Minimaal 250 groenten per dag
- 1x per week vette vis (zalm, haring, makreel, sardines)
- Dagelijks 25 gram ongezouten noten
- Voldoende beweging:
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Hieronder valt wandelen, tuinieren, fietsen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten.
- Voldoende slaap:
- Probeer indien mogelijk op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook weer op te staan Dit zorgt voor een juist dag- en nachtritme waardoor je de meeste energie hebt overdag en daarnaast bevordert voldoende slaap de spijsvertering.
- Zorg voor 7,5 uur slaap per nacht. Dit heeft een volwassene gemiddeld nodig.
- Voldoende ontspanning & stressreductie
- Door langdurige stress wordt het hormoon cortisol Cortisol stimuleert de aanmaak van vetcellenen en heeft hierdoor een negatieve invloed op ons gewicht. Zorg daarom dagelijks voor een ontspanningsmoment voor jezelf. Dat kan een stukje wandelen zijn, lezen, mindfullness, tekenen, in bad gaan of iets heel anders. Kijk waar jij je goed bij voelt.
Mocht je graag wat extra ondersteuning of begeleiding wensen dan kan je altijd vrijblijvend contact opnemen om te kijken naar de mogelijkheden. Door middel van een deskundig voedingsadvies dat afgestemd is op je persoonlijke situatie en wensen streef ik, samen met jou, naar een blijvende verandering in je eet- en leefpatroon.
Kortom, altijd het beste uit jezelf halen en samen wensen verwezenlijken zodat je op korte termijn gezonder en energieker in het leven staat!
Liefs, Vivienne
Bronnenlijst:
- (2020). Covid-19 op de Nederlandse intensive cares. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van https://stichting-nice.nl/NICE-COVID-rapport-20200410.pdf
- Nieuws voor diëtisten. (2020). Relatie obesitas, immuunsysteem en corona. Geraadpleegd op 20 mei 2020 van, https://www.nieuwsvoordietisten.nl/relatie-obesitas-immuunsysteem-en-corona/
- (2020). Wacht niet op een vaccin, maar werk aan een gezonde leefstijl. Geraadpleegd op 20 mei van, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2334347-1600-zorgprofessionals-wacht-niet-op-vaccin-maar-werk-aan-gezonde-leefstijl.html
- Nieuws voor diëtisten. (2020). Diabetes type 2 & hypertensie risicofactoren bij coronavirus. Geraadpleegd op 20 mei 2020 van, https://www.nieuwsvoordietisten.nl/diabetes-type-2-en-hypertensie-risicofactoren-bij-coronavirus/