Paasontbijt | Galette Complète

Over een paar dagen is het alweer Pasen en daar mag een uitgebreid ontbijt of brunch niet bij ontbreken. Met Pasen zijn er meestal genoeg eitjes in huis en dat komt goed uit! Ei is namelijk de basis voor de galette complète. Ik had zelf nog nooit van een galette complète gehoord totdat de lente-editie van het magazine ‘’Foodies’’ op de deurmat lag. Wat overigens echt een aanrader is als je van lekker eten en koken houdt. Daarin stonden verschillende paasontbijtjes en dit recept sprak mij direct aan. Een pannenkoek met ei.. Een gouden combinatie of juist niet?! Daar kon ik maar op één manier achter komen!

Op zondagmorgen ben ik de keuken ingedoken en heb ik de Franse galette complète gemaakt. Na een paar pogingen was hij aardig gelukt en smaakte ondanks de aparte combinatie van pannenkoek en ei erg lekker!

De pannenkoek is gemaakt van boekweitmeel. Boekweit is een kruidachtige plant en de vruchtjes van deze plant lijken op graankorrels. Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan en wordt ook op dezelfde manier in voedingsmiddelen verwerkt. Boekweitmeel is rijk aan vezels, koolhydraten, vitamine B1, vitamine B6 en magnesium en is hierdoor voedzamer dan wanneer je wit meel gebruikt. (Voedingscentrum, 2016). Boekweit heeft een nootachtige smaak en is vrij van gluten. Ook prima geschikt dus voor mensen met een gluten intolerantie.

Samen met het ei, de ham en de kaas zorgt de galette complète voor een voedzaam Paasontbijt dat er ook nog eens leuk uit ziet op tafel. Weer even wat anders dan een gekookt of gebakken eitje;) Hieronder het recept.

Galette complete.

 

galette complète

Bereidingstijd: ca. 30 minuten + wachttijd (15 minuten)
Voor 6 Galettes Complètes

Benodigdheden:
Beslag:

  • 50 gram boter
  • 250 gram boekweitmeel (tegenwoordig te koop bij bijna alle bekende supermarkten)
  • 2 eieren
  • 300 ml water
  • ½ tl zout

Voor de vulling:

  • 200 gram gekookte ham in reepjes
  • 6 kleine eieren
  • 100 gram geraspte emmentaler
  • 1 bosje dille
  • zout en peper
  • vloeibare boter om in te bakken

 

Bereidingswijze:

Smelt voor het beslag 50 gram boter. Roer het boekweitmeel, de eieren, het water, het zout en de gesmolten boter tot een glad beslag. Laat het beslag ca.15 minuten rusten.

Roer het beslag na 15 minuten door en voeg eventueel wat water toe als het beslag te dik is.

Verhit een beetje vloeibare boter in de koekenpan en schep er een soeplepel beslag in. Laat het beslag uitlopen tot een zeer dunnen pannenkoek. Breek een ei op de galette en strijk het eiwit met een spatel voorzichtig wat uit.

Verdeel 1/6 van de ham en 1/6 van de kaas over het ei. Vouw als de galette goudbruin gebakken is, de randen van de galette over het ei. Breng op smaak met peper en zout. Bak verder op laag vuur totdat het ei gaar is.

Leg de galette complète op een bord en garneer met dille.

 

Variatietips:
Wanneer je de galette complète als brunch eet is het ook lekker om spinazie, champignons en/of ui toe te voegen.

GALETTE COMPLETE

Heb jij zelf nog lekkere variaties voor een galette complète? Deel ze dan in een reactie onderaan.

 

Geniet ervan!
Liefs, Vivienne


Bronnen:
Voedingscentrum.(2016).Boekweit .Geraadpleegd op 21 maart 2016, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/boekweit.aspx

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *