8 tips hoe je op een gezonde manier van een Food Festival kunt genieten!

 

Dit weekend ben ik voor de eerste keer naar het Food Truck Festival TREK in Nijmegen geweest. Tegenwoordig zijn food festivals helemaal hot en zijn er in de lente- en zomermaanden ieder weekend wel een aantal te vinden, verspreid over het hele land. Het was heerlijk weer en ik had er erg veel zin in! Het leek mij wel een uitdaging om gezond en bewust te eten en drinken op een food festival. Deze challenge ben ik dit weekend aangegaan! Aan de hand van deze ervaring heb ik 8 tips opgesteld om op een gezonde manier van een food festival te kunnen genieten.

Maar eerst, wat mij op viel tijdens dit food festival.

Terwijl ik rondliep over het terrein werd ik gelijk vrolijk. Mooie foodtrucks, blije mensen, fijne muziek en bovenal; een heerlijk zonnetje! Veel foodtrucks verkochten biologische producten en (bijna) alles is home made en daar hou ik van! Ook voor mensen met een allergie is er geen reden om het Food Truck Festival TREK te vermijden. Er ontbrak bij bijna geen enkele foodtruck een allergenenlijst. Sommige foodtrucks hadden zelfs het recept erbij gezet. Heel handig wanneer je een allergie hebt zodat je kan checken of je bepaalde ingrediënten wel/niet mag hebben en natuurlijk heel leuk, omdat je dat lekkere gerechtje ook zelf thuis kunt maken.

Wat mij als laatste op viel was de foodtruck die insecten verkocht!
Ik had ze nog nooit gegeten en eens moest natuurlijk de eerste keer zijn. Zo gezegd zo gedaan. De krekel smaakte lekker knapperig en de meelworm was ook prima te doen. De smaak is een beetje nootachtig. Daarbij bieden insecten een aantal voordelen. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten en stoten 75% minder CO2 uit. Genoeg redenen om een keertje te proberen denk ik zo ;)

En nu de 8 tips hoe je op een gezonde manier van een food festival kunt genieten!

Foodtruck festival collage 2

 

  1. Ga niet met een lege maag op pad:

Zorg dat je maag een klein beetje gevuld is voordat je naar het food festival gaat. Zo wordt de verleiding om helemaal los te gaan door al dat heerlijk geurende eten een stuk kleiner. Dit kun je doen door ongeveer een uur van tevoren een stuk (gedroogd) fruit, 10 hazelnoten, pistachenoten of amandelen of een bakje magere yoghurt of kwark te eten. Deze voedingsmiddelen geven een verzadigd gevoel door de hoeveelheid vezels (fruit) en de eiwitten (noten en zuivel) waardoor je minder snel jezelf te buiten zal gaan.

  1. Loop eerst een rondje over het festival voordat je begint met eten:

Op een foodfestival is vaak zoveel eten te verkrijgen dat je het liefst alles gelijk wil proeven. (dat had ik zelf namelijk ook)! Ik raad je aan om allereerst een rondje te lopen over het terrein en te observeren wat er allemaal is. Vervolgens kan je voor jezelf een weloverwogen keuze maken doordat je een selectie maakt van wat je écht lekker lijkt en wil proberen. Door hier bewust over na te denken kies je nu wellicht geen 7, maar 3 gerechten waar je ook daadwerkelijk van geniet en een voldaan gevoel door krijgt. En dat is natuurlijk het belangrijkste;)

Collage foodtruck

 

  1. Ga op de fiets of lopend naar het food festival:

Als de afstand het toe laat is het toch wel echt een aanrader om lopend of met de fiets naar het food festival te gaan. Door een half uurtje wandelen of fietsen verbruik je al 150 calorieën! Zo heb je in een mum van tijd die pita met vegetarische gyros alweer verbrand. En het is ook nog eens goed voor je geest. Een win-win situatie dus!

  1. Ga niet alleen, maar samen met je vrienden of familie:

Het is niet alleen super gezellig om samen met je vrienden of familie een dagje te eten en relaxen, het scheelt je ook nog eens een hoop geld en calorieën! Aangezien er een overload aan food is wil je zoveel mogelijk proeven. Door af te spreken dat iedereen iets anders besteld en daarna samen te delen kun je dus alsnog veel proberen, maar dan kleinere porties. Dit schept onderling een goede band en je bent ook nog eens verantwoord bezig.

  1. Let op de hoeveelheid (alcoholische) drank:

Bij lekker eten is een lekker drankje natuurlijk onmisbaar. Wees niet getreurd, want op de food festivals is er ook een overdaad aan dranken. Martini, witte wijn, cocktails, fruit sapjes, frisdrank en bier, het is er allemaal. Eén glas droge witte wijn en 1 glas bier bevatten beiden 100 calorieën. Dus reken maar uit als je een hele middag door drinkt…
Gelukkig heb ik een gouden tip: wissel alcohol ondertussen af met spa rood of spa blauw. Nu denk je misschien bah water, saai. Maar ik zag dat je bij het foodtruck festival zelfs gratis munt en tijm kon plukken om je drankje op te pimpen. Echt heel tof! Mocht je nu echt geen zin hebben in water kies dan voor een fruitsapje van puur fruit (ik heb hem zelf ook geprobeerd en het was echt heel lekker verfrissend). Let wel op dat je ook hier niet teveel van drinkt want meer dan 2 stuks fruit per dag zijn allemaal extra suikers die je lichaam niet direct nodig heeft.

  1. De gezondste kraampjes in het algemeen:

Het was een hele uitdaging, maar ik heb geprobeerd om zo gezond mogelijk te eten op het foodtruck festival. De ongezonde dingen heb ik mijn vriend laten bestellen zodat ik wel een klein beetje kon proeven (tip 4)! Bij mijn keuze heb ik vooral gelet op de hoeveelheid vezels, vet en calorieën. Uiteindelijk heb ik vooral voor vis of vegetarisch gekozen. Dit waren over het algemeen de magerste keuzes, omdat het vlees vaak erg vet was (hamburger & hotdogs). Ook zijn thaise gerechten vaak verantwoord, mede doordat ze vaak een ruime hoeveelheid groenten bevatten. Let bij een gezonde keuze dus vooral op de hoeveelheid groenten, soorten granen en vleessoorten. Op zondag heb ik als mooie afsluiter ook nog heerlijke sushi gegeten en een vegetarische couscous salade boordevol groenten. Als gezond toetje was mijn keuze gevallen op een biologische frozen yoghurt met aardbeien en gojibessen, heeerlijk! Een aantal van deze gezonde gerechtjes heb ik in de collage gezet.

  1. Kraampjes die je beter kan vermijden als je verantwoord bezig wil zijn:

Er waren heel wat hamburger kraampjes, maar één hiervan viel me op. Deze heette namelijk; the big fat juicy burger. Nou ja, de naam zegt het al, niet gezond, al bleek de burger wel erg lekker te zijn. Verder heb ik nog een aantal kraampjes gezien die er erg aanlokkelijk uitzagen, maar ik helaas moest vermijden, omdat ik alleen voor gezond ging. Het ging hierbij om kraampjes die de volgende producten maakte; churros, wafels, poffertjes, hotdogs, kaasburgers en happas (gefrituurde hapjes). Wil je een gezond voedingspatroon dan zijn dit niet de meest verantwoorde keuzes.

  1. De belangrijkste tip!

Maak bewuste keuzes en geniet van wat je eet en drinkt! Alleen dan krijgt je lichaam ook daadwerkelijk een voldaan gevoel.

Het Food Truck Festival TREK is een landelijk concept. De food trucks rijden het hele land door om iedereen te voorzien van heerlijke gerechten. Mocht je er nog nooit zijn geweest dan raad ik je echt aan om de komende maanden het foodtruck festival TREK in Den Bosch, Amsterdam of Den Haag te bezoeken.

Liefs, Vivienne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *